Täytin peräti 35 vuotta tammi-helmikuun vaihteessa. Viiteenkymmeneen siitä on enää viisitoista! Ei ikääntymisessä muuta vikaa ole, kuin että se on per**stä! (heh heh)

Otsikko viittaa Juhani Ahon teokseen kansalaissodan koettelemuksista lähes sadan vuoden takaa, vaan yhtä hyvin myös Ukrainan tapahtumiin nykyajassa. Ne panevat sellaisen, joka ei ole historiaan perehtynyt, kuumeisesti hunteeraamaan.

Kuinka tämän päivän Euroopassa tämä voi ylipäänsä olla mahdollista. Kun on nämä Euroopan Unionit, Yykoot sun muut amnestyt demokratiaa sekä ihmisoikeuksia perään kuuluttamassa. Henkilökohtaisesti en ota kantaa ketä on syyllinen mihinkin ja kuinka tulisi kriisi ratkaista. Vastauksia en sitä paitsi tiedäkään. Kynään tarttuneen ja siihen hukkuneen asiana ei mielestäni ole saarnata, moralisoida saati filosofoida. Hän kuvailee vain tilanteita. Sen kuitenkin totean, ettei ikinä pidä pitää rauhaa, itsenäisyyttä ja taloudellista vaurautta itsestään selvyyksinä. Kun nimenomaan se Historia on lukuisat kerrat osoittanut, miten esimerkillisinkin järjestelmä voi romahtaa. Lyhyessäkin ajassa johonkin mitättömään seikkaan.

Nyt ollaan sitten kurkkua myöten täynnä Sotshia ja eritoten jääkiekkoa. Joka tuutista pursuu ulos semmoista pönötystä, ei edes Uutta Päivää ole kahteen viikkoon näkynyt, saatana. Ei sillä etteikö sydän olisi Suomen puolesta sykkinyt. Täytyyhän niille mitaleille jotakin arvoa antaa sittenkin. Vaan kun minun on liki pitäen mahdoton hyväksyä kilpailu-urheilua, jossa suoritukset tähtäävät vain voittamiseen ja siihen ainoastaan. Kuntoon ja terveyteen perustuvaa liikuntaa kyllä kannatan. Itsekin polkupyöräilen ahkerasti kesäisin ja täysin omaehtoisesti. No ne Olympialaiset päättyvätkin sunnuntaina.

Niin, ja huomenna tulee kotikatsomosta Raja. Riikka Pulkkisen romaanista ovat sarjan tehneet. Eikös nimenomaan se Raja julkaistu silloin kahdeksan vuotta aikaa meidän opiskellessa. 2006 vai oliko se 2007. Essikin silloin asiasta niin suut ja silmät täyteen liehakoi. En ole kirjaa lukenut mutta kiinnitti huomion, kun sitä teeveestä hiljan tiedotettiin. 

Uuno Hiukka Koskella Tl 22.2.2014