Vielä muutama viikko takaperin en edes miettinyt pakkaavani laukkujani, nousevani junaan ja tekeväni minkään moista reissua Pohjois-Pohjanmaan tanhuville, vaikka joka vuoden elokuu nuo muusajuhlat kovasti tapetilla elämässäni ovatkin. Huomasin niiden olevan tänä vuonna merkillisen aikaisin. Koulujen käynnistymisen ohessa.
Viimeksi olin siellä 2009. 2010 ja 2011 erinäisistä syistä johtuen jäivät väliin, joita en viitsi tässä ruveta luetteloimaan. 

Juna pysähtyi ratatöiden takia jo Ylivieskaan, joten Ouluun saavuin linja-autolla ja sieltä "maantien ässällä" Liminkaan maanantaina 13.8. Pari päivää majailin Heidin ja hänen perheensä luona siinä taidekoulun liepeillä. Siitä näin kiitokset vielä näin jäljestäpäin.

Tiistaina yllätimme Essin Kempeleen kirjastossa ja myös Marjaana pyrähti paikan päälle. Samana päivänä katsastimme M. Heiskarin taidenäyttelyn ja kävimme kuuntelemassa muutamaa kirjailijaa vanhalla paloasemalla Uleåborgissa.

Keskiviikon aamupäivään mahtui monenlaista. Taidekoulun vuorokin oli vasta tuolloin. Ahlqvistin Keijoa  ajattelimme käydä morjestamassa, mutta näimme hänet ainoastaan ohimennen ja takaapäin. Viikonpäivästä johtuen paikan päällä oli jokin luento käynnissä ja hän täten estynyt. No Jylhän Mikon kuitenkin tapasimme sekä rehtori Karvosen, jonka kanssa puheltiin jokunen tovi asiasta jos toisesta. Kirjaston kautta matka jatkui sitten Ouluun ja majoitun hotelliin.

Tapasin torstaina ehtoolla vielä entisen kämppäkaverini Sipilän Mikaelin, joka vaikutti monella tapaa  muuttuneen ja myös muuttaneen uuteen osoitteeseen. Samana päivänä kävin tiedustelemassa Karhun Kuolemaa Suomalaisesta kirjakaupasta, vaan olivat ikävä kyllä loppuneet, joten minulla ei edelleenkään ole kyseistä kirjaa omistuksessa. Niin ikään tuli useassa taidenäyttelyssä käytyä, koska aikaa tuntui olevan liiankin kanssa.

Perjantaina lähdin kotipuoleen jo aamulla, kun ei tarvinnut matkustaa samalla tavalla millä oli kaupunkiin saapunutkin. En pidä odottelusta enkä pitkistä jäähyväisistä, joten oli huojentavaa päästä matkaan hyvissä ajoin.

Kaiken kaikkiaan melko onnistunut matka. Ei masentavia jämähtämisiä eikä hotellikuolemaa. Etenkin tiistaina olin niin poikki ja puhki päivän jälkeen, että uni tuli miltei toivomatta. 
Olen nyt kotona. Täällä on hirvittävä härdelli. Kaikenlaista pitäisi toimittaa otsa hiessa. Tukalassa ilmanalassa.

Uuno Hiukka    Koskella Tl 21.8.2012