Selväksi on vuosikymmenten oloon käynyt, että puoliksi kreikkaa ja puoliksi latinaa merkitsevä käsite televisio on tarkoitettu säästeliääseen käyttöön. Samaan tapaan kuin totuus arkielämässä. Toisin ilmaisten katsoa sieltä pelkästään sellaista, joka todella itse kutakin syystä tai toisesta tai useammasta kiinnostavat. Jos joku nyt ihmettelee, miksi, niin kyllä. Televisio on instituutiona maassamme ehkä parhaan aikansa nähnyt. Tätä nykyä se vierii alamäkeä pitkin, lujaa kaikkine puutarha-, remontti- ja kokkiohjelmineen. Tositeeveestä puhumattakaan. Eikä nyt unohdeta niitä iänikuisia uusintojen uusintoja.

Tähän on tultu. Olen sitä ikäpolvea, joka joskin hämärästi muistaa vain ne kaksi kanavaa, joiden välillä maikkari vuorotteli. Aika on kukaties kullannut muistoja. Mielestäni tuohon aikaan tuli parempia ohjelmia. Jos kohta on arvostelukykykin kehittynyt ja laajentunut iän karttuessa, aikojen muuttuessa.

Syksyn saavuttua lauantai-illan pelastaa Nelosen Haluatko Miljonääriksi-ohjelma. Niin juuri se missä on se Luokkakokous-Jaajo. Rahalla ei ole siinä tekoa kohdallani. Kaikin puolin triviaalisena ihmisenä minua kiinnostaa, minne asti kilpailijoiden tieto riittää tai mihin ylipäätään kukin kiinnittää huomiota elämässään tekemisissään, koska noitakin seikkoja kilpailijat vuorovaikutuksessa juontajan kanssa setvivät. Kaikkea ei voi yksittäinen ihminen tietää mitenkään, vaikka paljon pystyy ymmärtämään. Tunnen useastikin aikamoista myötähäpeää, jos joku ei tiedä jotakin vastausta sikäli kun satun itse sen tietämään. Jos joku ei esimerkiksi tiedä, mikä voisi olla niinkin merkillinen kuin Bulgarian pääkaupunki.

Samoin hävettää huono historiantuntemus, joka on kyllä enemmänkin kansallinen ongelma kuin kenenkään yksilön puute. Suomalaiset eivät suurimmaksi osaksi tosiaan hahmota omaa menneisyyttään saati maailmanhistoriaa. Mikäli tuon osa-alueen kysymyksiä esitetään, tekisi mieli olla itse paikan päällä ja töksäyttää se oikea vastaus. No, heti seuraavassa tulee sitten jotain matemaattista, johon alueeseen en ole milloinkaan jaksanut perehtyä. Siinä kohtaa peräännyn.

Itse seurasin aikoinaan Kolmosvisaa, tätä Reijo Salmisen sekä edesmenneen Jyrki Otilan vetämää tietokilpailusarjaa 80-90-lukujen taitteessa, joka silloin tuli Kolmostelevisiolta, joka puolestaan sittemmin yhdistyi MTV:n kanssa ja näin tuli MTV 3. Siinä oli kilpailijoina lähinnä julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Etenkin Jukat Sipilä ja Virtanen pärjäsivät menossa loistavasti, samaten nuori Jari Tervo. Kolmosvisassa ei muistaakseni kilpailtu rahapalkinnoista, niin kuin ei muissakaan tuon ajan visailuohjelmissa tapana ollut. Mutta siinä kyseltiin ovelia, kuten mikä kaupunki on? Roomalainen seitsemän käytti hampaitaan. Vastaus: Viipuri. Ja otetaanpa toinenkin. Mikä Euroopan suurkaupunki ilmaisee synnytystä nimellään? Vastaus: Puolan Varsova. Niin, ja se Bulgarian pääkaupunki, se on Sofia.  

Uuno Hiukka Koskella Tl 30.9.2016